Sari la conținut

Barista vs automat

In vremea Covid-ului, cafenelele au fost primele declarate risc de infecție și au intrat in uitare socială. Băuturile preparate nu se pot livra, există o etică deontologică pe care nici un barista nu o poate incălca: temperatură, aspect, textură…

Automatul nu are suflet, iși face treaba lui mai departe fără nici o grijă, la fel de meschin ca și până acum: nu bon fiscal, nu lapte, marketing-ul folosește imagini furate din cafenelele de specialitate, profitând acum, mai mult ca oricând.

Gândiți-vă la timpul de preparare al produsului în automat – timpul ăsta îl alocă un operator pentru tipărirea bonului fiscal. Fiscalizarea, folosirea unei aplicații pentru acțiunea respectivă, răspunderea în fața ANAF, reprezintă finalizarea unei vânzări corecte față de tine, clientul nostru.

Avem in România una din cele mai apreciate comunități de cafea de specialitate, afiliată la asociațiile internaționale, cu campioni mondiali si prăjitorii artizanale, cu artiști desăvârșiți de latte art si multe evenimente de mare calitate și grad ridicat de profesionlism.  Nu se poate compara produsul acestei frumoase comunități cu ce curge prin țevile automatelor..

Un gând de încurajare trimitem către toți bariștii, in vremea asta. Voi sunteți vârful de lance, voi aveți un zâmbet în buzunarul șorțului, mereu. Voi sunteți cei care măsoară, cântăresc, verifică temperaturi, pregătiți si puneți pe masă licoarea magică.. apoi repetați procesul cu aceeași energie și dăruire. Fără voi nu există cafea de specialitate.

Așa că tu, automatule, speculant mic ce ești, ori te gândești să distribui de mâine hidroxi-carbo-alcaloido-mexan, nu CAFEA, și nu mai avem ceva de impărțit, ori dacă vrei să faci cafea…pune lapte, usucă portafiltrul înainte de a primi pulberea, curăță complet sistemul după fiecare băutură și dă-mi bon fiscal de fiecare dată. Să te vad dacă poți să faci asta cu 3 lei. Bine? A, și dacă nu poți să faci inimioare nu mai pune poze cu ele, că nu sunt ale tale. Nu mai minți, știm că sunt două cuve cu cafea cu un mic perete de plexiglas astfel încât clienții să vadă o cafea frumușică, care ascunde prafuri de speranță cu mult zahăr, fără personalitate și gust.

Din păcate, cafenelele sunt inchise …incă.

2 comentarii la „Barista vs automat”

    1. Bogdan, eu nu am invocat faptul ca ar fi vreo afacere ilegala dar cred ca este incorect concurential si o sa fac tot ce imi sta in putere sa schimb asta, pentru noi toti. Iti multumesc pentru raspuns si precizare, nu stiam ca regula dupa care automatele nu sunt obligate sa dea bon fiscal e mai veche de 21 ani. Intre timp vremurile s-au schimbat. Stay safe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

JUST COFFEE SRL