Sari la conținut

5 greșeli la îndemană pentru cafeaua de acasă

Sunt mulți bariști, – tineri, entuziaști, optimiști, frumoși – care iți arată cum să prepari diverse rețete. Pentru mine, dracul a fost întotdeauna negru, iar greșelile la prepararea acasă sunt, să zicem… frecvente, folosind un termen blând. Am selectat 5 de bază. Dacă te regăsești într-una din ele, ești departe de singura  caracteristică importantă pentru cafea – Gustoasă. Pentru o preparare acasă, toate celelalte, profesionale ; complexitate. aciditate, corp, retrogust, echilibru, etc…sunt, in prima fază, doar snobism.

1. Ingredientele ” de care or fi „

Apa – este cea mai importantă, 97% din băutura numita cafea – sticla sau robinetul mai apropiat de mâna dreaptă, cafeaua de prin borcane sau măcinată si vidată din magazin, cu granulație nepotrivită, arsă, sau departe rău de cele 7-10 zile de la data prăjirii, laptele cat mai procesat sau condensat la cutiuțe mici de plastic. Culmea e, că, dacă le pui împreună, o să simți nevoia de zahăr sau miere ca să poți înghiți. Perfect!

 2.  Din ochi

Azi 2, mâine 3 lingurițe, azi cu cea de supă, mâine cu cea de dulceață… azi a fiert apa, mâine s-a răcit.. Cafeaua este extrem de delicată, controlul temperaturilor și cantităților este crucial.

3. Ceașca in care torn cafeaua preparată.. e rece.

Lasă cana 20-30 secunde cu apă fiartă in ea, hai că nu e așa de greu.

4. Rația apa/cafea este dubioasă .

Pentru cafeaua proaspătă, extracțiile lungi undeva pe lângă 1/17, mai mult sau mai puțin in funcție de prăjirea cafelei și soi, iar la cele scurte 1/2-4.  Asta inseamnă că la V60, de exemplu, în 2 lingurițe de cafea sunt 18 grame, ai 300 lichid, dacă ți-au ieșit 350 atunci rația ta este 1/19,5 . Tadaaaa.

5. Ceașca este nepotrivită

Cana aia butucănoasă, cu toartă cât o jumătate de volan, cănd ești tu in slip și scrie Need For Speed pe ea, primită de ziua ta..nu e bună. E mișto dar nu e bună.

Bonus. Aparatul cu multitouch, și care iți cântă o melodie cănd a terminat cafeaua, cu leduri disco, e fain nu zic, dar nu te lăsa doar pe spinarea lui. Nu mai țin minte de cate ori m-am uitat fascinat la Sasa Sestic preparând un V60 dintr-un PET si o batistă in Etiopia la un field trip. Sunt sigur că a ieșit mult mai Gustos decât premium fancy latte Mădălina la aparatul tău de câteva mii.

O să le descoasem pe fiecare că avem timp. Spor in toate.

2 comentarii la „5 greșeli la îndemană pentru cafeaua de acasă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

JUST COFFEE SRL